Haaruitval mannen

Oorzaken haaruitval bij mannen

inkx_haarman

 

Wist u dat zo’n 70% van alle mannen vroeger of later met een vorm van haaruitval of kaalheid te maken krijgt? Meestal is sprake van alopecia androgenetica (lees hieronder meer), een erfelijke vorm van haaruitval. Maar ook stress of een haarziekte kunnen een boosdoener zijn. Raadpleeg uw arts als u last heeft van plotseling haarverlies of als haarverlies optreedt in ronde of ovale plekken. Deze hoeven zich niet alleen op de hoofdhuid te bevinden, in de baard of schaamstreek is ook mogelijk.Als een haarwerk een goede oplossing kan zijn, zijn vrouwen eerder bereid de stap te nemen. Uiteraard hoeven mannen zich niet neer te leggen bij kaalheid. Neem contactmet ons op om oplossingen te bespreken.De meest voorkomende haarproblemen bij mannen zijn: alopecia androgenetica, alopecia areata en stress. Lees hieronder meer.

Alopecia androgenetica

Genetische factoren kunnen ook tot haaruitval leiden, deze vorm wordt alopecia androgenetica genoemd, ook wel mannelijke kaalheid. Deze vorm komt echter ook bij vrouwen voor.

Bij mannen wordt de haaruitval door het mannelijk hormoon testosteron veroorzaakt. In de loop der jaren trekt de voorste haargrens zich steeds verder terug en wordt de haardichtheid op de kruin en bij de slapen steeds minder en het haar steeds dunner. Tot er een verbinding ontstaat tussen de inhammen en de steeds verder kalende kruin. De onderste haargrens en de haren aan de zijkant blijven behouden omdat deze niet gevoelig zijn voor het mannelijke hormoon.

Alopecia androgenetica is erfelijk: je loopt meer risico als kaalheid voorkomt in je familie.

Mogelijke oplossingen
Alopecia androgenetica is geen ziekte. Maar u kunt wel de behoefte hebben er iets aan te willen doen. Een behandeling zal nooit het probleem definitief kunnen oplossen. Hooguit zal het haarverlies gestopt kunnen worden. Geneesmiddelen als minoxidil lotion 5% of finasteride tabletten kunnen haaruitval verminderen. Raadpleeg hiervoor uw arts. Andere opties zijn haartransplantatie of een haarwerk. Kiest u voor een haarwerk, dan kunnen wij u informeren over de mogelijkheden. Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend.

 

Alopecia areata

Pleksgewijze kaalheid of alopecia areata is een haarziekte waarbij niet alleen de hoofdhuid betroffen kan zijn, maar ook de baardstreek, de schaamstreek en de wenkbrauwen. Op zich is het een onschuldige aandoening maar de onzekerheid over het verloop van het haarverlies maakt veel mensen met alopecia areata onzeker.

Soms gaat het om een klein plekje, maar het kan ook ernstige vormen aannemen. De plekken worden veroorzaakt door een ontsteking rondom de haarwortels die daardoor niet meer goed werken. Er groeien alleen nog misvormde haren die gemakkelijk afbreken. Uiteindelijk stopt de haargroei. Omdat de haarwortels aanwezig blijven, is de kans groot dat het haar terugkomt. Meestal herstelt de haargroei vanzelf weer binnen enkele maanden tot jaren. De oorzaken zijn niet geheel duidelijk. Vermoedelijke oorzaken: storing in het immuunsysteem, stress en mogelijk ook erfelijke factoren.

Mogelijke oplossingen
Zolang de kale plekken op het hoofd aanwezig zijn, is een haarwerk een goede oplossing om ze te bedekken. Vraag ons om advies.

Acuut haarverlies door stress

Telogeen haarverlies (haren die in de rustfase zijn) kan plotseling optreden of geleidelijk. Bij plotseling haarverlies zie je opeens veel meer haar in het doucheputje liggen, of blijft er veel meer haar achter in je borstel. Dit plotseling haarverlies wordttelogeen effluvium genoemd.

De oorzaak is een reactie van het lichaam op een of andere vorm van stress. Hierdoor komen meer haren dan normaal van de groeifase in de overgangsfase. Enkele weken later vallen ze uit. Het haarverlies wordt zichtbaar 2 tot 5 maanden na de stress-gebeurtenis.
Oorzaken van stress kunnen o.a. zijn

  • ernstige ziekte, periode met hoge koorts of een operatie onder gehele narcose
  • crashdieet
  • mogelijk ook emotionele stress (niet zeker)

De oorzaak kan niet altijd gevonden worden.

Als de oorzaak gevonden en behandeld is, groei het haar weer terug. De haaruitval zal na ca. 3 tot 6 maanden stoppen.

Mogelijke oplossingen
Indien u tijdens de periode van haaruitval een oplossing zoekt, bel ons voor eenafspraak. Wij informeren u graag.