Haaruitval bij vrouwen

inkxxtras_15

 

Haargroei en haarcyclus

Haren groeien uit haarfollikels of haarzakjes. Ongeveer een centimeter per maand. Naar mate u ouder wordt, neemt het aantal haarfollikels op uw hoofdhuid af. De groei van uw haar maakt meerdere fases door:

 • Groeifase (anageen), duurt ca. 3 jaar. 85-90% van uw haar bevindt zich in deze fase
 • Overgangsfase van groei naar rust (kategeen), duurt enkele weken
 • Rustfase (telogeen), duurt ca. 4 maanden, aan het eind valt het haar uit. Gemiddeld ongeveer 50 tot 100 hoofdharen per dag. Hierna begint de cyclus opnieuw.

Acuut haarverlies

Telogeen (dus haren die in de rustfase zijn) haarverlies kan plotseling optreden of geleidelijk. Bij plotseling haarverlies zie je opeens veel meer haar in het doucheputje liggen, of blijft er veel meer haar achter in je borstel. Dit plotseling haarverlies wordt telogeen effluvium genoemd.
De oorzaak is een reactie van het lichaam op een of andere vorm van stress. Hierdoor komen meer haren dan normaal van de groeifase in de overgangsfase. Enkele weken later vallen ze uit. Het haarverlies wordt zichtbaar 2 tot 5 maanden na de stress-gebeurtenis.
Oorzaken van stress kunnen o.a. zijn

 • bevalling
 • ernstige ziekte, periode met hoge koorts of een operatie onder gehele narcose
 • crashdieet
 • mogelijk ook emotionele stress (niet zeker)

De oorzaak kan niet altijd gevonden worden.
Als de oorzaak gevonden en behandeld is, groei het haar weer terug. De haaruitval zal na ca. 3 tot 6 maanden stoppen.

Geleidelijk haarverlies

inkxxtras_18
Bij geleidelijk, telogeen haaruitval, valt het haar uit zonder dat echt kale gebieden ontstaan. Vaak merkt u pas in de loop van een aantal jaren dat het hoofdhaar dunner wordt.
Mogelijke oorzaken:

 • Schildklier: zowel te sterke als te zwakke schildklierfunctie
 • Bloedarmoede
 • Gebruik van medicijnen
 • Afwijkingen in de stofwisseling, zoals bijvoorbeeld eiwitgehalte, vitaminegebrek, vooral B
 • Maar ook teveel vitamine A

Alopecia androgenetica

inkxxtras_17
Genetische factoren kunnen ook tot haaruitval leiden, deze vorm wordt alopecia androgenetica genoemd, ook wel mannelijke kaalheid. Deze vorm komt echter ook bij vrouwen voor en heet dan alopecia androgenetica volgens het vrouwelijke patroon.

Bij mannen wordt de haaruitval door het hormoon testosteron veroorzaakt. Vrouwen hebben ook testosteron in het bloed, maar minder dan mannen. Vrouwen worden meestal niet geheel kaal, zoals mannen, maar bovenop de kruin wordt de haardichtheid minder en de haren dunner. Op een gegeven moment kan je je hoofdhuid door het haar zien. Bij vrouwen blijft de haargrens zichtbaar.

Alopecia androgenetica is erfelijk: je loopt meer risico als kaalheid voorkomt in je familie. Het kan op elke leeftijd na de puberteit voorkomen. Maar naar mate je ouder wordt, wordt de kans groter. Heeft naar schatting 3 tot 6 procent van de vrouwen jonger dan 30 jaar alopecia androgenetica, boven de 70 lijdt ongeveer 1 op de 3 vrouwen aan deze vorm van haarverlies. Alopecia androgenetica ontstaat vaak in de overgang als de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen en je relatief hogere testosteronspiegels krijgt.

Mogelijke oplossingen

Veel vrouwen voelen zich bij deze vorm van haaruitval onzeker en zoeken naar een oplossing. Een behandeling zal nooit het probleem definitief kunnen oplossen. Hooguit stopt het haarverlies. Bijv. Minoxidil lotion 5% helpt bij 60% van de vrouwen en stopt of vermindert verdere haaruitval. Soms wordt de Diane-35 pil voorgeschreven die de werking van het mannelijke hormoon tegenwerkt. Er zijn echter wel bijwerkingen die een arts met u kan bespreken. Veel vrouwen kiezen voor een haarwerk, vooral als de hoofdhuid zichtbaar is geworden. Laat u zich door ons informeren over de mogelijkheden. Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend.

Alopecia areata

inkxxtras_19

Pleksgewijze kaalheid of alopecia areata is een haarziekte waarbij niet alleen de hoofdhuid betroffen kan zijn, maar ook de baardstreek, de schaamstreek en de wenkbrauwen. Op zich is het een onschuldige aandoening maar de onzekerheid over het verloop van het haarverlies maakt veel mensen met alopecia areata onzeker.

De pleksgewijze kaalheid is er in verschillende gradaties. Van een klein kaal plekje tot vele grote kale plekken op het hoofd. Een ontsteking rondom de haarwortel zorgt voor slecht werkende haarwortels, waardoor alleen nog misvormde haren groeien die gemakkelijk afbreken. Uiteindelijk stopt de haargroei. Omdat de haarwortels aanwezig blijven, is de kans groot dat het haar weer terugkomt. Meestal herstelt de haargroei vanzelf weer binnen enkele maanden tot jaren. De oorzaken zijn niet geheel duidelijk. Vermoedelijke oorzaken: storing in het immuumsysteem, stress en mogelijk ook erfelijke factoren.

Mogelijke oplossingen
Zolang de kale plekken op het hoofd aanwezig zijn, is een haarwerk een goede oplossing om ze te bedekken. Vraag ons om advies.